Cameramast

Benieuwd wat Alco Beveiliging voor uw evenement kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op!

Offerte aanvragen

Home » Onze diensten » Cameramast

Een cameramast is een tijdelijke beveiliging voorziening dat cameratoezicht biedt binnen een straal van een aantal meter rondom de camera (afhankelijk van het type camera enkele meters tot honderden meters). De cameramast kenmerkt zich door zijn hoge positie (hebben verschillende masten van 4,5 tot 8m hoogte) waardoor er eenvoudig een overzicht van een terrein kan worden gegenereerd. Door het tijdelijke element van de cameramast wordt dit type beveiliging veel gebruikt voor evenementen, bouwplaatsen én tijdelijke beveiligingsprojecten.

Daarom een cameramast plaatsen

Voor locaties geldt dat een cameramast wordt ingezet als beveiligingsmiddel omdat een locatie nog geen andere vorm van afkading óf beveiligingsmiddelen ter beschikking heeft. Vaak is de reden dat de locatie nog geen stroom óf andere faciliteiten bevat. Een cameramast kan dan snel én effectief als tijdelijk beveiligingsmiddel worden ingezet. De camerabeelden worden 24/7 opgenomen en, indien gewenst, binnen een gewenst tijdstip doorgezet naar een particuliere alarmcentrale of meldkamer.

Zo werkt de cameramast

De cameramast is een vorm van techniek dat volledig zelfvoorzienend is. De cameramast is uigerust met een zonnepaneel én een sterke batterij. Hierdoor is de cameramast dag én nacht operationeel. De batterijspanning wordt op afstand continue gemonitord.  De camera binnen de cameramast draait op een 4G of 5G internetverbinding. 

Waar worden de beelden van de cameramast opgeslagen?

De beelden van de cameramast kunnen in diverse vormen worden opgeslagen. De meest voorkomende manieren zijn opslag op een SD-kaart in de camera én opslag op een recorder van Alco Beveiliging.

Kan ik de beelden van de cameramast live meekijken?

De beelden die worden gegenereerd door de cameramast worden opgeslagen op een SD kaart of recorder. Als gebruiker kan je verbinding maken met één van deze opslagmediums waardoor je de camerabeelden kan inzien.  

Kan ik de camera op de cameramast zelf sturen?  

De camera dat is bevestigd aan de cameramast betreft een PTZ camera. Dit staat van Pan-Tilt-Zoom. Dit houdt in dat de camera volledig 360 graden horizontaal en 360 graden verticaal kan draaien. Ook is kan de camera optisch inzoomen zodat er altijd een nauwkeurig beeld kan worden verkregen van een terrein, incident óf situatie.

Kan de cameramast worden uigerust met slimme technologie?

De camera dat is bevestigd om de cameramast is een van hoge kwaliteit. De hoge kwaliteit van beeld maakt het mogelijk om hier analytische software op te laten draaien: DCM. Dit is een slimme software die gebruik maakt van camerabeelden voor de analyse. Hierdoor kun je in real-time inzicht krijgen in de situatie op het evenemententerrein of openbare plaats.

Kan ik de beelden van de cameramast koppelen aan een meldkamer?

De camerabeelden die vanuit de cameramast worden opgenomen kunnen worden gekoppeld aan zowel een eigen meldkamer (zie mobiele commando units), politie óf een particuliere alarmcentrale. Alco beveiliging maakt daarbij gebruik van specifieke soorten cameraservers (zoals Milestone) om dit te faciliteren.

De meldkamerkoppelingen met de cameramast zijn volledig schaalbaar naar eigen inzicht. Als de cameramast uitsluitend de beelden door dient te sturen in de nachtelijke uren kan dit in samenwerking met de meldkamer worden gerealiseerd. Indien er op de locatie een alarm wordt gegenereerd biedt de meldkamer een vorm van alarmopvolging waarbij een particuliere beveiligingsorganisatie ter plaatse komt.

Hoe verhoudt de cameramast zich in verhouding tot AVG richtlijnen?

De beelden van de cameramast geven duidelijk waarneembare, identificeerbare persoonskenmerken (beeld) van de bezoekers of medewerkers. Hierdoor moet er een afweging worden gemaakt tussen het veiligheidsbelang van het project én het privacy belang van de personen die op camerabeeld te zien zijn. Als het veiligheidsbelang zwaarder weegt kan er cameratoezicht worden ingezet. Wel binnen bepaalde voorwaarden. Zoals specifiek geaccrediteerde die de camerabeelden rechtmatig mogen inzien én een specifiek vastgesteld bewaartermijn.

Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker van de cameramast om op een verantwoorde wijze om te gaan met de camerabeelden. Alco beveiliging is in geen enkele vorm aansprakelijk, nog verantwoordelijk voor misstanden als gevolg van cameratoezicht. Lees hier meer over in onze algemene voorwaarden of privacy verklaring.

Voordelen van een cameramast op uw locatie:

 • Voorkomen van escalatie doordat men eerder kan optreden bij ongeregeldheden
 • Drugshandel en -gebruik gemakkelijker te constateren
 • Onopvallend volgen van verdachte personen
 • Camerabeelden kunnen worden gebruikt in een eventueel strafproces
 • Bevordering van de veiligheid van uw evenement of locatie
 • Preventieve werking
 • Beveiliging van eigendommen
 • Meer overzicht door zicht van bovenaf
 • Pakkans van daders is groter. De aangiftebereidheid van slachtoffers wordt hierdoor tevens groter.
 • Herkenning van personen
 • Nauwe samenwerking met beveiligingspersoneel waardoor ordeverstoring kan worden tegengegaan
 • De beelden bieden bij eventueel ingrijpen leerpunten voor toekomstige interventies
Gratis en vrijblijvend een offerte ontvangen?

Vraag een offerte aan